Директорат шкільної освіти Міністерства освіти і науки України повідомляє, що у вересні-листопаді 2023 року Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка проводитиметься загальнонаціональне опитування учнів «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді» у рамках міжнародного проекту «HBSC».

Починаючи з 2001 року вже проведено п’ять хвиль опитування, яке проводиться щочотири роки. Отриманні дані опитування вносять до об’єднаної бази даних 50 країн-учасниць проєкту HBSC (https://www.uisr.org.ua/hbsc). Наразі це вже шоста хвиля опитування в Україні.

Опитування дозволить отримати дані про динаміку широкого кола питань, зокрема щодо ставлення учнівської молоді віком 10–17 років до здорового способу життя (харчування, дієта, фізична активність, рівень поширення алкоголю, уживання наркотиків); впливу соціального оточення (сім’я, друзі, однолітки, заклади освіти) на поведінкові орієнтації; сексуальної поведінки; насильства та травм; булінгу в освітньому середовищі; обставин, що впливають на психічне здоров’я; практики користування соціальними мережами тощо.

Дослідження дасть можливість проаналізувати вплив пандемії COVID-19 i війни на різні аспекти життя та порівняти дані з інформацією з інших країн- учасниць, а також отримати дані щодо розуміння дітьми безпекової поведінки, яка увійшла в життя українців після повномасштабного російського вторгнення в Україну.